About us
In verbondenheid met elkaar kunnen lachen, huilen en elkaar kunnen vasthouden
Diaspora Wellhouse is opgericht door Sabrina Starke en Irene Agyeman Hin in 2020. De reis en zoektocht die beide vrouwen hebben doorgemaakt, bracht hen samen. Ziektes, de verwerking van trauma’s, het werken naar transformatie en de heling ervan was de gemeenschappelijke deler en heeft hen gemaakt tot wie ze nu zijn en waar ze nu staan.
Geen journey zonder struggles
De openheid over hun ziekteproces en hun innerlijke reis hebben ervoor gezorgd dat zij bepaalde keuzes hebben gemaakt, die zij zonder deze tegenslagen en struggles waarschijnlijk niet hadden gemaakt.
Dit vergt moed. Omdat het inslaan van een andere weg niet makkelijk is. En hun (innerlijke) journey duurt tot de dag van vandaag. De reis die je als mens maakt, heeft namelijk geen eindbestemming.
Samen met jou op reis
Dit leren we de vrouwen en mannen in onze programma’s. Door het delen van verhalen en ervaringen ontstaat herkenning en verbinding.
Een connectie binnen onze Community en binnen de gemeenschap.
En deze wisselwerking geeft kracht. Niet alleen aan de deelnemers van onze projecten en programma’s, maar ook aan onszelf. Wij gaan samen met jou verder op reis.
Meet Irene
Sociaal ondernemer Irene is als Community Impact Consultant gefascineerd door de kracht van gemeenschappen/communities en is betrokken bij maatschappelijke projecten. De wortels van Irene liggen in Ghana.
Meet Sabrina
Sabrina is artiest, sociaal ondernemer en natuurvoedingstherapeut.
Met een fascinatie voor mens en mystiek. De wortels van de Rotterdamse Sabrina liggen in Suriname.
Irene meets Sabrina
In 2010 ontmoetten Irene en Sabrina elkaar: het begin van hun vriendschap en sisterhood. Hun individuele reis, op zoek naar healing, ging door, maar met de steun en aanmoeding van elkaar. Ze noemen het ‘onbeschrijflijk mooi’ wat hun gezamenlijke reis heeft betekend.
En dit onderstreept hun missie om bij te dragen aan het mooier maken van de wereld waarbinnen ieder zijn plek mag claimen. Diaspora Wellhouse is ontstaan uit liefde voor henzelf, hun gezondheid en welzijn, van hun broeders en zusters en dat van de voorouders van het Afrikaanse continent en uit de Diaspora.
Ghana meets Suriname
Zowel Ghana als Suriname hebben een (gedeeld) koloniaal verleden.
In hun zoektocht naar het verbeteren van hun mentale en fysieke welzijn werden Irene en Sabrina geconfronteerd met het gebrek aan de juiste zorgaanbieders en experts met kennis en inzicht van hun persoonlijke historische en culturele context. Denk hierbij aan kennis over de gevolgen van migratie, biculturaliteit en institutioneel racisme. Maar ook het gebrek aan herkenning van familiesystemen binnen de Afrikaanse context.
Ze voelden zich niet begrepen.
Zoektocht
Voor Sabrina resulteerde de zoektocht naar de oorzaken van fysieke klachten in doorverwijzing op doorverwijzing. Een link met haar geschiedenis en de migratie van haar ouders is in dit zoekproces nooit gemaakt. Voor Irene heeft in het bijzonder de reis naar haar moederland Ghana voor haar overduidelijk gemaakt hoezeer aandacht voor spiritualiteit, voorouders, community en rituelen een bijdrage hebben geleverd aan haar mentaal en hierdoor ook fysiek herstel.
Vol passie
Irene en Sabrina zijn door hun persoonlijke ervaringen sterk overtuigd hoezeer zelfbewustzijn over cultuur, geschiedenis en afkomst middelen zijn voor positieve verandering. Pijn en ongemak gaan zij niet uit de weg op hun ‘reis’ naar heling en goede gezondheid. Hun persoonlijke motivatie ligt in het bijdragen aan het herdefiniëren van de betekenis van ‘welzijn’ voor mensen uit de Afrikaanse en Caribische diaspora.
Zij willen zichtbaar maken welke drempels die verbetering in de weg staan. Maar ook alle krachtbronnen binnen de gemeenschap die stimuleren tot zelfzorg en zelfontwikkeling. Dit doen zij vol passie.